top of page


Pensasaidan leikkaus - Tuusula
Luminurtsin leikkaama pensasaita Tuusulassa

Pensasaita on monen pihan kruunu. Pensasaidat ovat suosittuja erityisesti niiden tuoman yksityisyyden ja suojan vuoksi. Pensasaidan leikkaaminen on tärkeää sen ulkonäön ja kasvun kannalta. Kuten koko muukin puutarha myös pensasaidat vaativat vuosittaista ylläpitoa. Oikein leikattu ja hyvin huollettu pensasaita on kaunis, terve ja turvallinen.


Tässä blogissa annamme tärkeimmät vinkit pensasaidan leikkaamiseen.

Lue vinkit alta ->


Vinkki #1 - Ajoita pensasaidan leikkaus oikein


Pensasaita kannattaa leikata oikeaan aikaan, jotta se pysyy terveenä, hyväkasvuisena ja kauniina, eikä se vaurioidu leikatessa liikaa. Paras aika pensasaidan leikkaamiselle on kevät ja loppukesä tai syksy. Keväällä leikkaus kannattaa tehdä pakkasten loputtua ennen kasvukauden alkua. Syksyllä leikkaus olisi hyvä tehdä myös ennen pakkasia heinä-syyskuussa, jotta pensasaita kestää talven.


Hyvänä pääsääntönä käy, että pyri ajoittamaan pensasaidan leikkaus kasvukauden ulkopuolelle. Muista kuitenkin, että pensasaidan leikkausaika on kiinni myös sen lajikkeesta. Pensasaidat, joilla on voimakasta kasvua saattavat vaatia leikkauksen muutamaan kertaan saman vuoden aikana säilyttääkseen muotonsa.Vinkki #2 - Käytä oikeita työkaluja pensasaidan leikkaukseen


Pensasaidan leikkaamiseen tarvitset oikeat työkalut, jotta leikkaus on helppoa ja onnistuu huolellisesti sekä oikein. Mitä työkaluja sitten tarvitsen pensaiden leikkuuseen?


Tarvitset pensasleikkurin, oksa- tai pensassakset ja haravan leikkuujätteen siistimiseen. Mikäli pensasaita on päässyt kasvamaan korkeaksi ja leikattavat oksat ovat paksuja, täytyy leikkuussa käyttää polttomoottorikäyttöistä pensasleikkuria. Perinteisen vuosikasvun leikkaukseen usein riittää myös akku tai sähkökäyttöinen pensasleikkuri. Luminurtsi käyttää pensasaitojen leikkaukseen STIHL- ammattikäyttöön tarkoitettuja polttomoottorikäyttöisiä pensasleikkureita sekä akkukäyttöisiä pensasleikkureita. Lisäksi pensasaitaa leikatessa tikkaista tai muusta tukevasta korokkeesta voi olla apua, mikäli aidalle on kertynyt korkeutta. Muista, että pensasleikkurin on oltava puhdas ja terävä, jotta leikkausjälki on siisti. Leikatessa pensasaitaa suosittelemme käyttämään suojalaseja, kuulosuojaimia ja suojakäsineitä. Lopuksi voit viedä leikkuujätteen kaatopaikalle tai esimerkiksi haketerminaaliin peräkärryllä.


Luminurtsilla on käytössä iso kuomullinen peräkärry ja pakettiauto, joihin mahtuu kerralla paljon pensasaidan leikkauksesta aiheutuvaa leikkuujätettä. Pyrimme näin vähentämään aikaa, joka kuluu kaatopaikkakäynteihin ja samalla vähentämään asiakkaalle koituvia kustannuksia tehtävästä työstä!


"Tarvitsin tässä muuttotouhujen keskellä apua pihatöissä ja käännyin Luminurtsin puoleen. Nopealla aikataululla järjestyi nurmikonleikkuu, puskien yms muitten ympärystän trimmaus ja orapihlaja-aidan leikkuu. Nyt on piha todella kaunis. Työnjälki moitteeton. Suosittelen lämpimästi heidän palveluitaan!" – Luminurtsille jätetty asiakkaan kommentti Googlessa

Vinkki #3 - Suorita pensasaidan leikkaus oikeaoppisesti


Hoitoleikkauksella tarkoitetaan pensasaidan säännöllistä leikkausta, kun aita on halutun korkuinen. Säännöllinen hoitoleikkaus auttaa pensasaitaa pysymään tiheänä.


Aloita leikkaaminen pensasaidan sivuista. Leikkaa sivuosat pensasleikkuria käyttäen pitkillä alhaalta ylös menevillä vedoilla. Pensasaidan sivuosan leikattua, voit siirtyä yläosan pariin. Käytä myös yläosassa apuna pensasleikkuria ja leikkaa yläosa laajoilla sivuttaisilla liikkeillä. Pyri leikkaamaan aita kartion malliseksi, eli yläosasta kapeammaksi kuin alaosasta. Tämä estää talvisin painavan lumen kertymistä pensaan yläosaan. Pensasaidassa valo pääsee näin paremmin myös alaosiin, eikä siitä tule harva alhaalta.


Uuden kasvun kannalta leikatessa on suositeltavaa jättää hieman kasvua pensaaseen, jotta se voi jatkaa terveellistä ja normaalia kasvuaan. Pensasaitaa ei kannata leikata koskaan liikaa kerralla, vaan enemmin vähän kerrassaan. Liiasta leikkuusta aita helposti kärsii, vaikka tarkoituksena on auttaa aitaa pysymään hyvässä kunnossa. Leikatessa pensasaitaa voit käyttää apuna merkkinarua, jonka vedät aidan päästä päähän halutulle korkeudelle. Naru auttaa hahmottamaan oikeaa leikkuukorkeutta. Kun lähdet leikkaamaan pysähdy välillä katsomaan kauempaa, miltä leikkausjälki näyttää. Onko linja pysynyt suorana vai onko jotain korjattavaa? Pelkkä silmämääräinen leikkaaminen voi olla aluksi hyvin hankalaa. Lopuksi voit käyttää leikkuujäljen siistimiseen pensassaksia.


Vinkki #4 - Huolehdi pensasaidan terveydestä


Kun hoitaa pensasaitaa huolellisesti, se säilyy kauniina ja terveenä pitkään!

Pensasaidan hyvän ja terveen kasvun edistäminen sisältää useampia vaiheita, joista esimerkkejä tässä lyhyesti:

  • Ennen istutusta oikea lajivalinta

  • Asianmukainen ja oikeaoppinen istutus

  • Säännöllinen kastelu kuivina jaksoina

  • Lannoitus

  • Säännöllinen leikkaus

  • Tuholaisten ja tautiongelmien hoito heti havaittaessa


Ennen leikkaamista, muista myös tämä:

Kun lähdet leikkaamaan pensasaitaa katso, missä kunnossa aita on. Aloita siitä, että poistat kuolleet ja sairaat oksat ensin. Usein pensasaidan sisälle lähtee kasvamaan myös muuta kasvillisuutta ja oksia, kuten vaahteran taimia, joten leikkaa ne pois mieluiten juurineen. Lisäksi pensasaidan alle kasvaa helposti paljon rikkakasveja, jotka alkavat varjostamaan pensasaidan alaosien kasvua ja siten niiden normaali tuuheus alkaa taantumaan. Pensasaidasta tulee rikkakasvien myötä harvempi ja huonokasvuisempi alhaalta. Muista siis poistaa rikkakasvit säännöllisesti pensasaidan juurilta. Tämän jälkeen juurille voi levittää reilusti kuorikatetta, joka luo viimeistellyn ja kauniin kuvan pensasaidalle. Kuorikate ehkäisee muun muassa rikkaruohojen kasvua ja pitää maan kosteampana.


Vinkki #5 - Ota ammattilainen avuksi pensasaidan leikkaukseen


Jos pensaiden leikkaaminen tuntuu haastavalta tai et ole varma miten se tulisi tehdä, kannattaa harkita ammattilaisen apua. Monella myös arjen kiireet saavat lykkäämään pihatöitä uudelleen ja uudelleen. Puutarha rehevöityy nopeasti, jos sitä ei hoida, joten tästäkin syystä ammattilainen on usein stressittömämpi ja helpompi ratkaisu pihatöiden hoitamiselle. Lisäksi esimerkiksi pensasaidan leikkaaminen vaatii muun muassa pensasleikkurin, jota ei varmasti kaikilta omaa takaa löydy.Luminurtsi auttaa pensasaidan leikkauksessa!


Pensasaidan leikkaaminen ei ole vain sen ulkonäön vuoksi tärkeä toimenpide, vaan se vaikuttaa suuresti myös pensasaidan kasvuun ja terveyteen. On tärkeää leikata pensasaita oikeaan aikaan sekä käyttää oikeita työkaluja ja tekniikoita sen muotoiluun ja terveenä pitämiseen. Luminurtsin osaava tiimi auttaa mielellään pensasaitojen leikkauksessa. Tulemme tilauksesta hoitamaan pihasi pensasaidan leikkauksen omalla ammattikalustollamme ja tarvittaessa viemme leikkuujätteen samalla pois.


Tilaa nyt pensasaidan leikkaus meiltä. Hoidamme pensasaitojen leikkaukset niin kotitalouksille, taloyhtiöille kuin yrityksillekin. Kotitalousasiakkaana saat palveluistamme 60% kotitalousvähennyksen.

Comentarios


bottom of page