top of page

Orapihlaja-aita on yksi yleisimmistä pensasaidoista, jonka tunnistaa helposti sen piikikkäistä oksista. Orapihlaja-aitoja näkee usein kotitalouksien ja taloyhtiöiden pihoilla rajan jakajina. Orapihlaja-aita on kaunis ja helppohoitoinen, kun siitä pidetään säännöllisesti huolta. Hyvin hoidettuja orapihlaja-aitoja näkee yleensä muotoon leikattuina. Tässä blogitekstissä kerromme sinulle, milloin orapihlaja-aidan leikkaus tulisi tehdä, miten se tehdään ja paljonko se maksaa, jos työn ulkoistaa.

Näin leikkaat orapihlaja-aidan. Alla lyhyt ja selkeä ohje ->


Milloin orapihlaja-aita leikataan?

Orapihlaja-aita leikataan joko varhain keväällä tai kesällä, mieluiten syyskuuhun mennessä. Nuori orapihlaja-aita voi olla järkevää leikata jopa kahdesti vuodessa, jolloin ensimmäinen leikkuu tehdään keväällä ja toinen kesän loppupuolella. Täysikasvuista orapihlaja-aitaa ei tarvitse leikata, kuin kerran vuodessa! Muotoon leikkauksen ja vuosikasvun lyhennyksen voit tehdä tai tilata esimerkiksi heinäkuussa.

Jos aikeissa on leikata orapihlaja-aita kokonaan alas eli tehdä niin sanottu uudistusleikkuu, tulisi tämä tehdä keväällä ennen orapihlajan silmujen puhkeamista. Tällainen toimenpide voisi olla aidalle järkevä esimerkiksi silloin, kun aita on vanha ja päässyt huonokuntoiseksi.


Miten orapihlaja-aita leikataan?

Orapihlaja-aidan leikkuuseen tarvitset pensastrimmerin, tikkaat tai jonkin muun tukevan korokkeen, oksasakset ja haravan. Orapihlaja-aidan leikkuu aloitetaan sivuosista ja tämän jälkeen siirrytään aidan yläosaan. Paras tapa leikata sivuosa on pensastrimmerillä alhaalta ylös menevillä pitkillä vedoilla. Yläosan voi leikata samankaltaisesti sivuttaisilla pitkillä liikkeillä. Mikäli kyseessä on nuori aita, leikatessa kannattaa jättää sivuille ainakin muutama sentti uutta kasvustoa ja yläosaan (latvaan) noin kymmenen senttiä tai jopa enemmän. Aita olisi hyvä leikata myös niin, että sen yläosa on kapeampi kuin alaosa, jotta aita pysyy tuuheana myös alhaalta. Aina se ei ole mahdollista, mutta tämä on hyvä pitää muistisääntönä ja ottaa huomioon jo varhaisessa vaiheessa, kun orapihlaja-aidan leikkuuseen ryhdytään.

Kun lähtee leikkaamaan yläosaa, kannattaa tarkastella, pysyykö aidan korkeus tasaisena. Leikkuukorkeus jää helposti huomioimatta, jos leikkuusta ei ole aiempaa kokemusta. Tällöin seurauksena on usein epätasainen aita, mikä ei näytä välttämättä kovin hyvältä. Suosittelemme tilaamaan työn osaavilta palveluntarjoajilta esimerkiksi Luminurtsi.fi. Osaamme arvioida tapauskohtaisesti, miten aita olisi järkevintä leikata. Mikäli haluat tehdä leikkuun itse, voit käyttää apuna merkkinarua, jonka vedät aidan päästä päähän halutulle korkeudelle. Lisäksi voit käyttää leikkuujäljen siistimiseen oksasaksia. Muista lopuksi vielä haravoida piikikkäät oksat pois pihalta ja ojista, jotta piikit eivät satuta esimerkiksi eläimiä. Vie leikkuujäte peräkärryllä kaatopaikalle.


Orapihlaja-aidan leikkaus hinta?

Tarjous orapihlaja-aidan leikkuusta on helpointa antaa kartoituskäynnin jälkeen. Luminurtsi tulee tekemään kartoituskäynnin täysin ilmaiseksi! Me Luminurtsilla leikkaamme orapihlaja-aidat lähtökohtaisesti tuntityöhinnalla (54,90€/h sis. alv 24% per työntekijä). Voimme asiakkaan halutessa tehdä pihatöistä myös urakkatarjouksen!


Lopulliseen orapihlaja-aidan leikkuun hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. aidan pituus, leveys, korkeus, oksien paksuus, työn suorittamiseen tarvittavat työvälineet ja mahdollinen kaatopaikkakäynti työn yhteydessä. Lisäksi yhtenä vaikuttavana tekijänä on työn tarkoitus; alas- tai muotoon leikkaus.







bottom of page